Pressmeddelande -
Beskattning av viss avkastning från riskkapitalfonder
Swedish Private Equity & Venture Capital Association (“SVCA”) har erbjudits tillfälle att lämna synpunkter över rubricerad promemoria och får med anledning härav anföra följande.
Sammanfattning
SVCA tillstyrker att det införs regler för beskattning av så kallad särskild vinstandel som motsvarar de som idag gäller för innehav av kvalificerade andelar i 57 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), IL. SVCA uppfattar att detta i allt väsentligt är en kodifiering
av befintlig rättspraxis.
SVCA noterar dock att utredaren inte fullt ut följt direktiven, som innebär att förslaget ska motsvara bestämmelserna om beskattning av inkomster från innehav av kvalificerade andelar i fåmansföretag enligt 57:e kap, genom att utredningsförslagets 38–40 §§, innebär ett antal väsentliga avvikelser från vad som kan anses som motsvara dessa bestämmelser. SVCA avstyrker samtliga sådana avvikelser av flera skäl.
- De föreslagna avvikelserna skulle också skapa två parallella system inom ramen för tillämpningen av bestämmelserna i 57 kap. IL som kommer att komplicera regelverket på ett onödigt sätt och riskera att leda till rättslig osäkerhet och risk för nya rättsprocesser i strid mot utredningens syfte. I detta sammanhang bör även beaktas de ambitioner att reformera och förenkla regelverket som kommer till uttryck i utredningen ”Förenkla och förbättra!” (SOU 2024:36).
- De föreslagna avvikelserna medför även att den svenska fondmarknaden blir mindre konkurrenskraftig vilket försämrar kapitalförsörjningen till framför allt i investeringar i tidigt skede i svenska start-ups och tillväxtbolag vilket försämrar svensk konkurrenskraft. Det riskerar också att medföra ett minskat nationellt ägande av startups och tillväxtbolag, vilket i dagens omvärldsläge vore olyckligt.
- I promemorian framgår på s. 31 att delägare i fondstrukturerna redan deklarerar inkomster från innehav av kvalificerade andelar och att Skatteverket godkänner ungefär 80 procent av de inkomstdeklarationer som granskas inom ramen för Skatteverkets särskilda granskning. SVCA anser det omotiverat, att för denna grupp som redan beskattas på det av utredningen föreslagna sätt, ändra regelverket med höjd beskattning och en komplex särreglering med efterföljande osäkerhet.
- Slutligen invänder SVCA mot betänkandets bedömning att förslaget skulle medföra ett långsiktigt finansieringsbehov. Baserat på egna beräkningar bedömer SVCA att förslaget som helhet skulle innebära en ökad beskattning.
Mot bakgrund av skälen ovan är det SVCA:s uppfattning att det endast bör införas regler för beskattning av så kallad särskild vinstandel som motsvarar de som idag gäller för innehav av kvalificerade andelar i 57 kap. Detta är i linje med utredningens syfte och skapar en långsiktig tydlighet med positiva effekter på svensk kapitalförsörjning och konkurrenskraft.
Inledning
Riskkapitalmarknaden är viktig för svensk ekonomi. De senaste 15 åren har över 560 miljarder kr investerats i Sverige via riskkapitalfonder. Riskkapitalinvesteringar har en stor betydelse för vår förmåga att utveckla innovationer och idéer så att de blir till växande företag.
Riskkapitalinvesteringar är avgörande för att stärka Europas konkurrenskraft och ekonomiska tillväxt de kommande åren. Enrico Letta betonar i sin rapport ”Much More Than a Market” behovet av att stärka Europas teknologiska infrastruktur och skapa en europeisk kunskapsgemenskap. För att uppnå detta identifierar Letta behovet av att åtgärda investeringsgapet inom forskning och innovation, vilket innefattar att underlätta tillgången till riskkapital för att stödja nya och växande företag inom dessa sektorer.
Mario Draghi argumenterar i sin rapport ”The future of European competitiveness” för att EU behöver betydande investeringar för att öka produktiviteten och konkurrenskraften. Han föreslår att EU årligen bör mobilisera mellan 750 och 800 miljarder euro för att möta utmaningar som innovation, klimatförändringar och global konkurrens. En del av dessa investeringar behöver vara riskkapitalinvesteringar.
De stora utmaningarna i omvärlden innebär att en väl fungerande riskkapitalförsörjning aldrig varit viktigare för konkurrenskraft och tillväxt. En väl fungerande riskkapitalförsörjning underlättas av tydliga och långsiktiga regler, inte minst på skatteområdet. De flesta av de länder som Sverige huvudsakligen konkurrerar med när det gäller riskkapitalinvesteringar har de senaste åren infört tydliga lagbundna regler för beskattning av särskild vinstandel, vilket innebär att det i dessa länder finns förutsägbara skattevillkor för ländernas samtliga aktörer vilket attraherar och underlättar riskkapitalinvesteringar.
Som framgår av utredningens direktiv så har beskattningen av särskild vinstandel sedan mer än 15 år tillbaka varit föremål för prövning hos Skatteverket och i ett stort antal domstolsprocesser. Hundratals mål har avgjorts och nya processer har inletts varje år. Som framgår i promemorian, s. 31, så godkänns enligt Skatteverket ungefär 80 procent av de inkomstdeklarationer som granskas inom ramen för Skatteverkets särskilda granskning.
Trots det stora antalet prövningar så är domstolspraxis fortfarande inte entydig. Osäkerhet uppstår då beskattningen är beroende av förutsättningarna i varje enskilt fall, såsom fondstruktur, ägarförhållanden och betalningsströmmar.
Osäkerheten har hämmat riskkapitalinvesteringar i Sverige och kapitaltillförseln för svenska tillväxtbolag samtidigt som Skatteverket lagt stora resurser på att granska och driva processer. SVCA välkomnar därför att Finansdepartementet har utrett hur skattereglerna för riskkapitalbranschen kan bli mer förutsägbara och utredningens målsättning att införa tydliga och förutsägbara regler som kodifierar den beskattning och det regelverk som redan idag gäller för ungefär 80 procent av branschens individer. Denna kodifiering är ett steg i rätt riktning för att stärka svensk konkurrenskraft ur ett europeiskt perspektiv.
SVCA:s synpunkter på förslagen i detalj redovisas i det följande.
Läs hela yttrandet på PDF-länken nedan.
Ämnen
Kategorier
Swedish Private Equity & Venture Capital Association (SVCA) är en intresseorganisation för aktörer inom private equity.